Taxusmundi Yggdrasill

Art-Health-Herbs

cosmetica zelfgemaakt

Gezichtsmasker

Eenvoudig met een paar natuurlijke (keuken) ingrediënten een gezonde en vocht in brengend gezichtsmasker maken.
koop uw groene leem bijvoorbeeld bij: http://www.naturann.be/
Het recept is:
1 Eetlepel Craime fraiche
1 Eetlepel Honing
2 eetlepels groene leem
alles met elkaar mengen.
klaar.
Een dikke laag op je gezicht aanbrengen ( rond de ogen vrijlaten) en rusten totdat het mengsel opdroogt.
Daarna afspoelen. Je huid ziet er weer fris en stralend uit!

~~~
3 Eetlepels Honing
mengen
Handen daarmee een paar minuten inwrijven,
daarna met water afspoelen, drogen en tot slot met biologische olijfolie inwrijven.

~~~
~~
~

De geheimen van het parfum
Etherische oliën vallen het meest op om hun verscheidenheid aan geuren.
Ze worden ingezet om te helen, een bepaalde sfeer te creëren en magische handelingen kracht bij te zetten. Waar zelden bij stilgestaan wordt is het feit dat het de mooiste grondstoffen zijn voor het maken van parfum. Ook al zijn de meest intrigerende  geuren zoals roos, jasmijn, tuberoos en iris duur, een fles parfum van je favoriete merk is dat ook. En dan is 10% van de prijs voor de inhoud, en de rest is verpakking, reclame, belasting en het designerflesje. Daarbij wordt er in de huidige parfum industrie steeds vaker gebruik gemaakt van synthetische stoffen. Als je zelf een parfum creëert weet je precies wat er in zit.

Het maken van parfum is een kunst op zich. Een betere training voor je neus bestaat er niet. Maar er zijn ook wat regels waar je aan moet conformeren om het meeste eruit te kunnen halen.
Het creëren van een parfum wordt wel vergeleken met het componeren van een muziekstuk. De verschillenden geuren hebben elk een bepaalde noot. We onderscheiden de hoofdnoot, de geur die je het eerste waarneemt, de hartnoot, de geur die je in tweede instantie waarneemt en de basisnoot, die pas na enige tijd geroken wordt.
Er zijn ook geuren die werken als een brug, die als het ware de hoofd en hartnoot verbinden of de hartnoot met de basis verbinden. De compositie die hierdoor ontstaat wordt wel een akkoord genoemd.

Een geur kan gebaseerd zijn op één enkele olie, of alleen een hoofd en hartnoot, maar een uitgebalanceerde volle geur bevat ze alle drie.
Het is goed te beginnen met drie oliën. Later kun je meerdere experimenteren en gaan werken met bruggen en modificaties. Een modificatie is een olie die je als laatste toevoegt om je parfum een interessante draai te geven.
Een algemene regel in de verhouding tussen de hoofd3, hart2 en basisnoot1 is 3:2:1.
Beslis welke hartnoot je wilt gaan gebruiken.
Zoek daarbij een basis noot die er bij past.
Doe de gewenste hoeveelheid druppels van de basisnoot in een glazen potje.
Voeg de hartnoot hieraan toe in de juiste verhouding.
Zoek een hoofdnoot die het geheel kan completeren en voeg toe.

Grofweg kan gezegd worden dat de citrusgeuren tot de hoofdnoten behoren, de bloemengeuren tot de hartnoten en de hout en harsgeuren tot de basisnoten. Of bepaalde geuren mooi samengaan zul je een goed boek over etherische oliën moeten raadplegen. Om de proef op de som te nemen kun je van twee oliën een druppel op een papieren zakdoekje laten vallen.
Een goed parfum ruikt als één geheel. De onderlinge ingrediënten moeten niet meer te onderscheiden zijn. Het geheel zou beschreven moeten kunnen worden als bijvoorbeeld bloemig, kruidig, houtachtig enz. Natuurlijk is het zo dat de geur niet statisch is. Zij zal zich in de loop van tijd ontplooien en zullen de verschillende componenten de boventoon voeren. Bij een goed parfum zullen deze overgangen vloeiend verlopen.
Is je parfum te fris, voeg dan wat basisnoot toe, is ze te zwaar, voeg dan wat hart of hoofdnoot toe.
Als je werkt met een modificatie is te weinig beter dan te veel. Mocht je de modificatie boven de creatie ruiken dan heb je er teveel van gebruikt. Je kunt dit corrigeren door wat van de hartnoot toe te voegen.
Werk met druppels en maak notities van wat je hebt gedaan.
Nu je geur klaar is moet je beslissen of je haar als parfum of au de toilette wil gaan gebruiken. Het verschil zit in de hoeveelheid  alcohol en bronwater.

Het parfum bestaat voor ongeveer 25% uit etherische oliën
De au de toilette bestaat voor ongeveer 10% uit etherische oliën.
De rest is een mix van alcohol en bronwater. Deze rest bestaat bij parfum voor 90% alcohol en 10% water, bij au de toilette uit 80% alcohol en 20% water.
Recept:
Stel je hebt 30 druppels etherische olie gebruikt in de geurcompositie. Om er een parfum van te maken beslaan die 30 druppels 25% van de totale hoeveelheid. De overige ingrediënten moeten een totaal hebben van 90 druppels (=75%). Van die 90 druppels moet 90% alcohol zijn en 10% water. In dit geval 0,9 x 90 = 81 druppels alcohol en 9 druppels water.
Voeg de alcohol bij je geurmengsel en roer rustig tot dat alle olie is opgelost. Laat het geheel 48 uur afgesloten rusten. Voeg dan het water toe en roer weer rustig maar grondig. Laat het dan 4 tot 6 weken rijpen. Hierdoor wordt je creatie krachtiger. Mocht het te sterk zijn dan kun je altijd nog achteraf met wat water verdunnen. Na de rijpingstijd filtreer je het geheel door een koffiefilter om eventuele ongewenste sedimenten te verwijderen.

Enkele tips:
Gebruik materiaal van glas wat je van te voren hebt uitgekookt. De parfum is zeer gevoelig voor licht en zon. Je uiteindelijke product kan dus het beste bewaard worden in donker glas op een donkere en koele plek. Gebruik reukloze alcohol met een zo hoog mogelijk percentage. Gedestilleerd water of bronwater zijn de beste keuze.
Je geurcreaties zijn natuurlijk op meerder manieren in te zetten. Denk aan een geparfumeerde shampoo, als spoeling voor je was, of in de olie waarmee je houten meubels onderhoud.

Hand Peeling

2 Eetlepels rietsuiker

1EL Honing

Resultaat: heerlijke soepele handen

Leave a Reply